... SORUNU CÖZERSEN ONU BIR GÜN ICIN ÖZGÜR KILARSIN, BIR INSANA SORUNLARINI CÖZMEYI ÖGRETIRSEN ONU HAYATI BOYUNCA KENDINDEN EMIN KILARSIN. blog layouts

BIR INSANIN CAHIL OLDUGUNU BILMESI / ILME ATILMIS ILK ADIMDIR

Pazar, Eylül 24, 2006

Ramazan Eğlenceleri


Direklerarasından Bugüne...
Mahalle kahvesine çıkmak ya da komşulara gitmekten öteye geçemeyen gece hayatı, Ramazan'da bambaşka bir biçime bürünürdü. Mahyalarla süslenmiş ışıltılı İstanbul'da gezmek ayrı bir keyifti.İftardan sonra erkekler dışarı çıkar,özellikle yaz aylarına rastlayan ramazanlarda eski İstanbul'da Fatih, Şehzadebaşı, Laleli, Beyazıt, Sultanahmet, Ayasofya, Eyüp, Mahmutpaşa, Sultanselim camileri meydanlarındaki açık hava kahvelerine gidilir, teravih namazına kadar çubuk, nargile, kahve vb. içilip sohbet edilirdi.
Namazdan sonra eğlence yerleri gitmek adettendi. Özellikle Şehzadebaşı'ndaki Direklerarası en canlı eğlence merkezlerindendi. Tavuk Pazarı'ndaki semai kahveleri, Şehzadebaşı'nda sergilenen kukla, Karagöz, Ortaoyunu gösterileri, bazı ünlü meddahların devam ettiği kahveler en çok ilgi gören eğlence mekanlarıydı. Kavuklusuyla, pişekarıyla, davul ve zurnanın coşkulu sesiyle, lavanta kokularıyla orta oyunu, bir başka alemdi.Orta oyununda olaydan çok nükteye yer verildiği için, oyuncular aralarında tespit ettikleri konuyu çoğu zaman taklit ve nükte üstüne nükte yaparak hareketlendirir ve renklendirirlerdi..Yine Çalgılı kahveler, erkeklerin Ramazan gecelerinde gittikleri, müzik ve eğlencenin tam anlamıyla yaşandığı eğlence yerlerindendi. Çalgıcı takımı genellikle yüksekçe bir yerde oturur ve teravih çıkışı cümbüşü başlatırdı. Önce klarnetle nihavent bir taksim... Arkasından mars temposunda bir alafranga parça... Gazeller, semailer, koşmalar, divanlar, maniler, destanlar arkadan gelirdi. Kadınlar da evlerde toplanır, çeşitli eğlenceler düzenleyip maniler okuyarak sahur vaktine değin hem eğlenip hem de sahur yemeği hazırlarlardı. Sabaha karşı davulcuların okuduğu maniler, sahuru haber verir, sahur yemeği yendikten sonra da yatılırdı.
Ayda

3 Comments:

At 1:27 ÖS, Blogger birisinin yeri said...

zaman makinasıyla gitmek istediğim bir yer olsaydı mutlaka eski istanbulu görmek isterdim...
özellikle topkapı sarayına gelmeden ayasofyanın arka taraflarında böyle eski yapılar var..
o tarihsel yapılara aşık olmamak elde değil..
belki de sultanahmet'i ve o civarları ayrıcalıklı kılan da bu...

 
At 1:42 ÖS, Blogger zeyno said...

Şimdilerde bu tadı yakalamak mümkün mü ramazan ayında.! O zamanlar çok daha zevkli,çok daha coşkulu yaşanıyormuş.
Çocukluğumda azbuçuk yetişebildim o telaşlara, o heyecanlara....

 
At 5:57 ÖS, Blogger ZeYNeP said...

Ayda eline saglık..

Erdil babacım ve tüm dostlar Hepinize Hayırlı Ramazanlar Diliyorum..Bereket ve lezzet eksik olmasın evlerimizden..

Sevgilerimle,
Figen

 

Yorum Gönder

<< Home