OKULLARIMIZ NASIL ANILMALI ?!
"Okullarda 3 aylık eğitimde 9 ölüm
Okullarda, geçen eğitim-öğretim yılının son 1.5 ayı ile bu yıl 2 bin 474 olay meydana geldi. Olayların 47'si ateşli, kesici, delici aletlerle yaralama olarak gerçekleşirken, 9'u ölümle sonuçlandı.
Bu olaylara, 6 bin 224 öğrencinin karıştığı tespit edildi.
Olayların türü incelendiğinde, en fazla "yumruk, tekme, tokat ve benzeri" fiziksel zarar veren şiddete başvurulduğu belirlendi. "Zorbalık, tehdit, sataşma", "dedikodu, lakap takma", "eşyaya, mala zarar verme", "çalma, gasp" ile "okula silah, kesici, delici alet getirme" olaylarının da yaygın olduğu saptandı.
Olaylar arasında alkol, uyuşturucu, ilaç ve diğer madde kullanımı, çete oluşturma ve katılma ile cinsel taciz de bulunuyor. "
Milliyet/25-Ekim-2006
Bu haberler gündemimizi hergün meşgul eden haberler arasında.Gittikçe kanıksadığımız ve hayatımızın rutinleri haline gelen olaylar,ilgimizi bile çekmiyor artık.Hep daha ilerisini,daha can yakıcısını,kanımızı daha ürpeticisini bekliyoruz.Önlem almak,engellemek aklımıza gelmiyor.Gittikçe bataklığın içine doğru sürüklenen gençlerimizi kaderleriyle başbaşa bırakmak işimize geliyor nedense.
Okullarda şiddeti önleme adına yapılması gerekenler çeşitli şekillerde olabilir.Okullardaki insancıl yaklaşıma sahip demokratik müdür ve yardımcıları okullarda herkesin birbirinin hakkında saygılı olmasını düşünmesini sağlayan bireyler yetişmesinde önemli bir etkendir. Saldırgan ve cezaya dayalı saldırgan davranışlar içeren bir sisteme sahip bir okulun artık günümüzün dünyasında yeri yoktur.
Şiddet açısından yüksek risk taşıyan okullarda okul politikaları ve idarecilerinin problemlere yaklaşım tarzı çok önemlidir. Şiddetle savaşmada en önemli faktör bilgi ve paylaşımdır.
Okullarda şiddeti önleme adına yapılacak faaliyetlerden belki de en önemlisi okul atmosferinin ölçülesi ve buna göre gerekli düzenlemelerin yapılması. Okullardaki çevrenin aşağıdaki şekilde düzenlenmesinin okulun atmosferinin pozitif bir şekilde iyileşmesini sağladığı gözlemlenmiştir.
-Temiz, ışıklı, iyi idare edilen, güvenli insanların insanları güler yüzle karşıladığı bir okul.
-Okul aktiviteleri ( velilere kahvaltı özel konser ve programlara velilerin katılımının sağlanması )
-En temiz sınıf en düzenli sınıf vs gibi yarışmalarla sınıfların ve başarıların ödüllendirilerek bunların teşviki.
-Takım çalışması ve liderlik programları: Paylaşımının işbirliğinin vurgulanmasına yönelik çalışmalar.
-Kutlamalar ( Polis haftası, kütüphancilik haftası vs ) bu gibi hafta ve kutlamaların ciddi bir şekilde öğrencilere vazifeler verilerek her tarafa panolar hazırlanarak kutlanması.
-Kahvaltı programları ( bu defa kahvaltının öğrenciler tarafından sunulması servisi ve öğrenciler bu şekilde beraber işbirliğini ve paylaşımı öğrenmeleri ).
İlerde "Nerede hata yaptık" dememek için ,herkes kendine düşen sorumluluğun bir ucundan tutmalı.Adam sendeci bir tutum içinde yaşamaya devam ettikçe seri katilleri ile ünlü bir ülke olmamamız içten bile değil!
Ayda
0 Comments:
Yorum Gönder
<< Home