... SORUNU CÖZERSEN ONU BIR GÜN ICIN ÖZGÜR KILARSIN, BIR INSANA SORUNLARINI CÖZMEYI ÖGRETIRSEN ONU HAYATI BOYUNCA KENDINDEN EMIN KILARSIN. blog layouts

BIR INSANIN CAHIL OLDUGUNU BILMESI / ILME ATILMIS ILK ADIMDIR

Pazartesi, Ocak 01, 2007

1924 DOGUM TARIHIM...


Dünyanin ilk Televizyonu 1924 Senesinde Iskoc L.Baird tarafindan yapildi.Patent adi "Televisor"
Vericiden iletilen dalgaların görüntü ve ses olarak görünmesini ve duyulmasını sağlayan aygıt, televizyon alıcısı.

Elektromanyetik dalgalar yoluyla halkın doğrudan doğruya alması maksadıyla yapılan hareketli veya sabit resimlerin, sesli veya sessiz kalıcı olmayan görüntülerinin renkli ya da siyah beyaz yayını.

Televizyon alıcısı. Resim tüpü, şase, kabin, tuner gibi temel bileşenlerden oluşur.

Kelime kökenine göre Yunanca Tele: Uzak, Latince Visio'dan gelen Vision: Görüş. Birleşimiyle "Television: Uzagörüm, Uzaktan görüntü" anlamına gelmektedir. Televizyonun bulunmasından sonra bu teknolojiyi ithal eden Türkiye, alete Türkçe bir isim bulmak yerine birçok dünya ülkesi gibi aynen kullanmıştır. Almanca'da Fernsehen olarak söylenir.

Dünya Televizyon Standartları

Dünyadaki bütün televizyon sistemleri aynı değildir. Ülkelere göre değişen bu sistemler PAL, NTSC veya SECAM sistemleridir. PAL sistemi kullanan bir ülkedeki satılan elektronik cihazlar da bu sisteme uygun olması gerekir. Diğer sistemleri de kullanabilen cihazlar olsa bile, genelde sadece tek sisteme uygun cihazlar üretilmektedir.

Bu nedenle başka bir ülkeye gittiğimizde veya bize o ülkeden bir video kaset geldiğinde ülkenin televizyon standardını bilmemiz gerekir.

Adım Adım Panel Televizyonlar

Panel televizyon nedir?
Büyük ekranları hem daha ince yapmak, hem de onlardan daha kaliteli görüntü elde etmek amacıyla geliştirilmiş televizyonlardır.

Panel televizyon sahibi olmak bana neler kazandıracak?

Panel televizyonlar incelikleriyle size yerden tasarruf sağlar. Tavana veya duvara asılabildiğinden, kullanacağınız mekana estetik bir görünüm kazandırır. Yeni nesil dijital yayınları, tüplü TV’lerden daha iyi gösterir.

Kaç çeşit panel televizyon bulunuyor?
Panel televizyonlar ikiye ayrılır.
- LCD TV
- Plazma TV


Panel televizyon ekranındaki görüntüler eski televizyonlardan çok mu farklı?

Panel televizyonlar, görüntü kalitesi açısından tüplü televizyonlardan, şu noktalarda farklılık
gösterir:
- Eşit parlaklık: Panel TV’lerde tüplü televizyonların aksine görüntü parlaklığı ekranın her yerinde eşittir. Tüplü televizyonlarda ise projeksiyon yöntemi (yansıtma yöntemi) kullanıldığından, parlaklık, ekranın orta kısmında yoğun, kenarlarında azdır. Bu durum renklerin kenarlarda cansızlaşmasına yol açar.
- Düz ekran: Panel TV’lerde ekran televizyonun her yerinde düzdür. Tüplü televizyonlarda ise ekranın bombeli oluşu özellikle kenarlarda zamanla renk problemlerine yol açar.
- Geniş ekran: Televizyonun sinema perdesine yakın bir görüntü vermesini sağlar.
- Öncelik: Panel ekranlar normal TV’lerin 10’da 1’i kalınlığındadır.
- Ağırlık: Panel ekranlar, normal TV’lerin ortalama 6’da 1’i ağırlığındadır.
- Manyetik alan: Panel ekranlar bir bilgisayar gibi çalıştığı için manyetik alan kullanmazlar. Böylece göz yorgunluğu ve göz bozukluğu yapmaz.
- Görüş açısı: Normal TV’ler 120 derece civarında görüş açısına sahipken, panel ekranlar 170 dereceye varan izleme açısına sahiptir.

Plazma Televizyon

Plazma televizyon nedir?

Elektrik verildiğinde ışık yayan gaz dolu hücrelerden oluşan bir çeşit panel televizyondur. Yapısında neon ve xenon gazlarının bulunduğu binlerce odacık bulunur. Bu odacıklardan geçen elektrik akımı yeşil mavi ve kırmızı (RGB) renk tonlarıyla görüntü oluşturur.

Görüntülerin arkasında gölgelenme oluşur mu?
Plazmada gelen sinyalleri ekrana aktarma süresi (tepki süresi) LCD’lere göre daha kısadır. Hareketli görüntülerin arkasında gölgelenme olmaz. Yüksek ekranlarda performanslı görüntü verebilir. 120 inç konsepti hazırdır.

Güneş ışığı alan bir odada kullanılsa, parlama yapar mı?
Plazma televizyonlar, parlak ışıklı ortamlarda kullanıma pek elverişli değildir.
Ön panelde cam kullanıldığından LCD’lere gore daha çok yansıma yapar. Bazı modellerde ön kısımda kullanılan özel filtre sayesinde bu durum oluşmaz.

Görüş açısı ne derece önemlidir?
Panel televizyonun görüş açısı, onun sağdan, soldan, üstten ve alttan kaç derece açıyla izlenebildiğini ifade eder. Plazmalar 160 dereceye kadar görüntü kalitesinden bir şey kaybetmez.
LCD Televizyon

LCD TV nedir?
Bir çeşit panel televizyondur. ‹ki panel arasında bulunan likit kristal maddesinden oluşan ekran oldukça incedir. Arka kısmındaki beyaz floresan ışığının ön tabaka sayesinde kırılmasıyla görüntü verir. Televizyonlardan bilgisayar ekranlarına, dijital saatlerden cep telefonlarına birçok cihazın ekranında bu teknolojiden faydalanılmaktadır. Günümüzdeki LCD’ler TFT LCD’dir. (Thin Film Transistor)

Ekran boyutları yeterince büyük müdür?
LCD televizyonların ekran boyutları 13 – 65 inç arasında değişir. Son dönem LCD’lerin boyutları plazmalara yaklaşsa da eş boyutlu modellerde LCD’ler pahalıdır. 42 inç ve altı boyutlardaki TV taleplerinizde sonuç ürünlerdir.
LCD televizyon bilgisayar monitörü olarak kullanılır mı?
LCD televizyonların hemen hepsi bilgisayar monitörü olarak kullanılmaya elverişlidir. Bunun için televizyonda DVI girişi veya analog RGB girişi denilen bağlantıların olması yeterlidir.
Ekonomik midir?
LCD televizyonlar plazmalara göre daha az enerji tüketirler. Ayrıca plazmalara göre daha uzun ömürlüdürler. LCD’lerin ömrünü belirleyen arka lambalar 60 bin saate kadar dayanabilir ve değiştirilebilirler. Plazma ekranların son jenerasyonları 60 bin saati taahhüt ederken, eski jenerasyonlar 30 bin ömürlüdür.
Bu gün sizlere odalarimizin, daha dogrusu yasamiza giren bu aletin birazcik fiziki yönünü anlatmaya calistim.Yarin da TÜRKIYE ile nasil tanistigini anlatmaya calisacagim.
Bu bir aylik yazi dizisinde onun hayatimiz da.Bizlere olan faydalari yaninda zararlarini da ele alacagiz.Ne kadar bir güce sahip, bizleri ne kadar yönetiyor.Sagligimizi ne kadar etkiliyor ?
Onsuz bir gün düsünebiliyormuyuz.Elimizde ki acip kapama dügmesine ne kadar hakimiz ?
Istedigi anda birilerinin elinde tehlikeli bir silah olabiliyormu.Manüpule gücü ne kadar ?..
Evimiz de bulunmasi gereken yeri neresidir ? Onu kontrol edebiliyor veya denetliye biliyormuyuz ? Bilim adamlari,Egitmenlerimiz, bakis acilari nedir.Hangi aktivetilerin karsisinda rakip oluyor.Vermis oldugum bu birkac örnegin yaninda bakalim daha hangi yönleri ile yasamimiz da etkilerini yazip okumaya calisacagiz.
Saygilarimla.

H.A.E

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home