... SORUNU CÖZERSEN ONU BIR GÜN ICIN ÖZGÜR KILARSIN, BIR INSANA SORUNLARINI CÖZMEYI ÖGRETIRSEN ONU HAYATI BOYUNCA KENDINDEN EMIN KILARSIN. blog layouts

BIR INSANIN CAHIL OLDUGUNU BILMESI / ILME ATILMIS ILK ADIMDIR

Salı, Kasım 21, 2006

TACIZ!...


Cocuk tacizi konusu Turkiye'de de tartisilmaya basladi. Gecenlerde yayinlanan bir haber bir beni o kadar üzdi ki, haber hakkinda yorum bile yapamadim. Konusunu acamadim. Cocuk tacizi konussunun sadece basin malzemesi olmaktan cikarilip gerekli tedbirlerin alinmasini umit ediyorum. Zira basimizi kuma gömmenin kimseye faydasi yok. Bu kotulukler sadece kimsesizlerin basina gelmiyor. Ote yandan cocuk tacizi meselesinin daha dikkatli ele alindi diye sevinelim mi yoksa bu vak'alarin ülkemizde de yasandigina üzülelim mi bilemiyorum. Savcilarimizin ve hakimlerimizin son zamanlarda meydana gelen olaylarda verecekleri kararlar ileride bircok cocugun yasamini degistirebilecek. Aslinda kirsal kesimdeki evlendirme yasina bakildiginda cocuk tacizi ülkemizin aci bir gercegi, ancak porno endüstrisine yeni kaynak yaratmaya merak bazi kisilerin ülkemizde türemeye baslamasi olasiligi kalbimin daha da sIkismasina sebebiyet veriyor. Mevzuatimiz ne yazik ki bu tarz suclari yeterince cezalandiramiyor. Internet ise bu tür suclari islemeye meyilli insanlar icin ilham kaynagi oluyor. Yakin zamanda egitim kurumlarinda bile suca meyilli insanlarin calistigini üzüntü ve korku ile ögreniyoruz. Bir sure önce okudugum yabanci bir dergiden esinlenerek ufak bir bilgi notu hazirladim. Onu sizinle paylasmak istiyorum. Ayrica kimsesiz cocuklarin korunmasi cocuk esirgeme yuvalarinin islahi ve destek verilmesi ile ilgili yapilabilecekler konusunda fikirleri olan arkadaslardan benimle paylasmalarini rica ediyorum. Kücük cocuklari tacizden korumak adina yapilmasi gerekenler:
1. Bebeklerinizi ve cocuklarinizi asla aileden bile olsalar (dede, amca vs..), tanimadiginiz insanlarla veya kendiniz kadar güvenmediginiz insanlarla yalniz birakmayiniz. Cogu vak'anin yabancilar degil tanidik kisiler sebebiyle yasandigi gözlemlenmistir.
2. Cocuklarinizi peryodik olarak muayene edin. Mesela banyodan sonra, giyinirken, bebekler icin alt degistirirken vs.
3. Cocuklarinizi asagidaki özellikleri sergileyen insanlardan uzak tutun:- yasitlariyla fazla gorusmeme- normal bir yetiskinden daha fazla cocuklarla ilgilenme, arkadaslik etme- cocuksu davranislar sergileme- cocuklugunda tacize maruz kalma
4. Cocuklarinizi cok dikkat cekici sekilde veya yetiskin gibi veya üzerinde ismi yer alacak sekilde giydirmeyin. (Ismiyle seslenilip güven unsuru yaratilmasini engellemek amaciyla..)
5. Cocuklarinizin gittikleri yuva veya okulda dersliklerin koridordan gorunebilecek sekilde pencereleri olmasina dikkat edin. Soyunma odalarinda ve tuvaletlerde yalniz birakilmadiklarina emin olun.
6. Cocugunuz belirli bir mekana veya yere gitmek istemiyorsa veya bir kisiyi hic sevmiyor ve kesinlikle görmek istemiyorsa kesinlikle zorlamayin, yumusak bir sekilde konusup nedenlerini anlamaya calisin. Soru sorarken urkutmeyin. Cocukta suclaniyor hissi yaratmayin.
7. Cocuklarinizi bakiciya birakiyorsaniz arada sirada habersiz erken eve gelip baskin yapin. Kamera her zaman faydali bir arac.
8. Doktor veya ozel ogretmen bile olsa bir yetiskin ile yalniz birakmayiniz. Cocugun yaninda mutlaka en az iki kisi olmali. (Haksiz suclamalara maruz kalmamak adina sözkonusu kisinin de tercih etmesi gereken bir uygulama).
9. Cocugunuzun resimlerini internette hicbir sekilde yayinlamayin. bircok kisinin internet resimlerininden yola cikarak cocuklari takinti haline getirdigi gözlemlenmistir. Cocugunuzun tek basina internete girmesine izin vermek icin bulug cagindan cikmasini bekleyin. Evde internet baglantisi olan bilgisayarin ortak alanda durmasini saglayip, cocugun kendisini bilgisayar ile izole etmesi engelleyin. Bilgisayarin browserina gerekli cocuk kilitlerini uygulayin. Cocugunuza interneti nasil faydali kullanabilecegini ögretin.
10. Cocuk ciplakligini kullanarak reklam yapan markalarin ürünlerini almayin.
11. Cocuklarinizi izleyin, dinleyin, size hislerini anlatmasi icin firsatlar yaratin, iletisimi kesinlikle koparmayin.Ülkemizdeki bu tur vak'alarda genellikle failler 24-40 yas arasi ve genellikle magdur cocuktan birkac yas büyük cocuklar, diger cocuklar ve bulug cagindaki cocuklar olmustur.Bu bilgiler saygin hukuk ve cocuk egitimi kaynaklarindan derlemedir....
ASORTIK KREP

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home