... SORUNU CÖZERSEN ONU BIR GÜN ICIN ÖZGÜR KILARSIN, BIR INSANA SORUNLARINI CÖZMEYI ÖGRETIRSEN ONU HAYATI BOYUNCA KENDINDEN EMIN KILARSIN. blog layouts

BIR INSANIN CAHIL OLDUGUNU BILMESI / ILME ATILMIS ILK ADIMDIR

Pazar, Kasım 12, 2006

Gençler toplumun aynası


Gençlerimizi, çocuklarımızı beğenmiyor, eleştiriyoruz. Tek tabanca dolaşmayı sevip, yeterince dünyayla ve politikayla ilgili değiller diye beğenmiyoruz onları ama bizde eksik olan objektif bakış açısını görüyorum ben onlarda.
Biz 78’liler pek bir politiktik; memleket sorunları bizim baş sorunumuzdu ama kendi grubumuzdan başkasının ne dediğine hiç bakmadık. Uzlaşmadan kuvvet doğacağını hiç hesaba katmadık. Başkasının da doğru söyleyebileceğine hiç inanmadık. Bu çocuklar bunu yapıyorlar. Bunda internet gibi açık ortamların etkisi büyük elbette. Her tür fikre kimseye hesap vermeden ulaşmaları, oturup bunları irdelemeleri mümkün internet ve diğer iletişim araçları sayesinde. Kimsenin bir kırıntı bilgi için çantasını taşımaları, hocaların peşinden koşmaları gerekmiyor onların.
Biz gençleri eğitemiyoruz. Çünkü çocukların çoğu öğüt ve ders dinleyerek değil iyi davranış modeli görerek öğrenir. Karşısında doğru örnek olmayan çocuğu suçlamak boşuna. O zaman söylediklerimi dinlemiyor diye azarlamanın çocuğa acı vermekten başka sonucu olmuyor ne yazık ki. Üstelik böylesi çocuğu ikiyüzlülüğe, yalancılığa itiyor. Çocuk ‘istediğim gibi davranır ama bunun itiraf etmem, gizlerim, olur biter’ diye öğreniyor. ‘İstediğim gibi davranırım ama bunu başka türlü söylerim’ diyor. Dürüstlükten dem vurup başkasının arkasından konuşan bir anne baba çocuğa ne sinyali vermiş olur? İnsan sevgisinden söz edip başkalarını küçümseyen bir anne babanın çocuğu neyi öğrenir? Ya çocuğuna bile verdiği sözleri yerine getirmeyen biri? Bütün bunlar artık vazgeçilebilir değerler haline geldiyse bunda payımız nedir? Vazgeçilmeyen tek değer para olduysa? Artık insan satın almanın bedeli, fiyatı çok ucuzladıysa?
Meşhur laftır bilirsiniz ’çocuğa söz ver, yerine getirme ki kindar olsun’ denir.
Öte yandan çocuklar bu azarlar olmasa da zaten her yerde bol bol şiddet görüyorlar. Öyleyse ‘okullarda niye şiddet var’ veya ‘bu topluma da ne oluyor böyle’ demeden önce hepimizin kendi davranışlarımıza çekidüzen vermemiz gerek.
Çocuklarımız bizden daha kötü de değiller, bizden iyi de değiller. Sadece bizden farklı bir dünyaları ve biraz anlayışa ihtiyaçları var.

Nicomedian

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home