... SORUNU CÖZERSEN ONU BIR GÜN ICIN ÖZGÜR KILARSIN, BIR INSANA SORUNLARINI CÖZMEYI ÖGRETIRSEN ONU HAYATI BOYUNCA KENDINDEN EMIN KILARSIN. blog layouts

BIR INSANIN CAHIL OLDUGUNU BILMESI / ILME ATILMIS ILK ADIMDIR

Pazar, Ekim 01, 2006

DINIMIZ ONLAR ICIN NE DEMIS!....



Prof. Dr. Ali Osman Ateş tarafından hazırlanan “İslam ve Doğal Hayatın Korunması” kitapçığından bir alıntıya yer vermek istiyoruz. (Bu çalışma için hem Dohayko’ya hem de Prof. Ali Osman Ateş’e teşekkür ediyoruz.) Neden mi? Hayvanlara yapılan zulme zaman zaman gerekçe olarak dini gösteren ve sanki dinin hayvanlara karşı bir bakış açısı varmış gibi hareket eden insanlara cevap olsun diye.
“Gökte ve yerde mevcut tüm varlıklar, Yüce Allah’ın insanoğluna bir lütfu olarak yaratılıp, onun faydasına sunulmuştur. Bu konuda insanoğluna düşen, bu konuda sorumluluğunun bilincinde olmak, bilgisizlik ve zulme sapmamak, kendisine emanet edilen bu canlı cansız varlıklara karşı kendisinden beklenilen görevi doğru bir şekilde yerine getirmek, kendisine verilen bütün bu nimetlerden dolayı Yüce Allah’a şükretmektir. Şükür de, bunları esirgeyip koruyarak yerine getirilir, böylece bu nimetlerin devamı temin edilir.”
Kuran-ı Kerim, Nahl, 16/5-8;Fatır, 35/27-28
Hadisler
Rahmetime ulaşmak isterseniz, yarattıklarıma şefkat ve merhametle muamele ediniz.
Merhamet etmeyene merhamet olunmaz.
Hayvanlara işkence yapan kişileri yüce Allah rahmetinden uzak kılsın.
Hazreti Peygamber, hayvanlarının yüzlerine vurularak dövülmesini, dağlama yöntemi ile damgalanmasını yasaklamıştır.
Yüce Allah Kıyamet Günü’nde bir serçeyi bile haksız yere öldüren kimseden hesap soracaktır.
Allah’ın Elçisi köpeklerin de soyları devam etmesi gereken bir canlı türü olduğunu bildirmiş, onların gereksiz yere öldürülmesini yasaklamıştır.
Mesajlar
Doğa ve doğal dengenin korunması farzdır. Hayvanların korunması ile ilgili gerekli önlemleri almak, gerekli kurumları oluşturmak hepimizin üzerine farz-ı kifaye hükmünde olan bir yükümlülüktür.
Doğanın korunması demek, aslında insanlığın korunması demektir. Doğal hayatı koruyan insan, gerçekte kendisinin mutluluğunu emniyet altına almaktadır.
Hayvanlar da kendi yaratılışlarına uygun olarak Yüce Allah’ı tesbih eden varlıklardır. Onlara kıymayınız.
Doğal hayatın korunmaması, Yüce Allah’ın nimetlerine karşı nankörlüktür.
Doğal hayatı yok eden acımasız insanla, bu eşsiz hazineleri yaratıp var eden çok merhametli ve çok esirgeyici Yüce Allah arasındaki yaman çelişki, ne kadar üzücüdür.
Doğal hayatın korunması, Yüce Allah’ın emrettiği güzel ahlakın gereğidir.
Yüce dinimiz İslam, kedi-köpek gibi sahipsiz hayvanların vurularak ya da zehirlenerek acımasızca öldürülmelerini asla onaylamaz.
Doğal hayatı, hayvanları korumak, Yüce Allah’ın beğenip ördüğü güzel davranışlar (amel-i salih) kapsamında yer alır.
Hayvanların dövülmesi, işkence edilmesi ve zevk için öldürülmesi haramdır.
Hayvanlara eziyet etmek, onları aç susuz bırakarak ölümlerine sebep olmak, nesillerinin tükenmesine göz yummak haramdır.
Yüce Allah bizlere çevremizde açlık ve bakımsızlıktan dolayı ölen zavallı hayvanlardan dolayı da hesap soracaktır. Melekler, amel defterlerimize bu konudaki duyarsızlık ve ilgisizliğimizden dolayı günah yazmaktadır.
Kedilerin, köpeklerin, kuşların ihtiyaçlarının düşünülebildiği bir toplumda elbette varlıkların en seçkini olan insanın değeri de çok yüksektir. Hayvanlara bakmak, açlık ve susuzluklarını giderip barınmalarını temin etmek, bizlere sevap kazandıran bir davranıştır.Kaynak Internet Bloglari.
Hayvanlara karşı şefkat ve merhamet göstererek onları koruyup güzel muamele etmek, bir peygamber davranışıdır.
H.A.E Saygilarla.

1 Comments:

At 3:19 ÖS, Blogger birisinin yeri said...

hiç bir canlıyı öldürmeyecekesin.****
aslında ramazan ayında önemli bir konu Erdil Baba..
şöyle denilebilinir.Hayvan hakları ya da canlıların yaşam hakları ramazan'da değil her zaman önemlidir.
Doğru ancak böyle kutsal aylarda biraz daha dikkatli olduğumuz ve yani biraz daha hassas olduğumuz da bir gerçek değil midir?
keşke diğer 11 ayda da bu şekilde davranabilsek ?

 

Yorum Gönder

<< Home