... SORUNU CÖZERSEN ONU BIR GÜN ICIN ÖZGÜR KILARSIN, BIR INSANA SORUNLARINI CÖZMEYI ÖGRETIRSEN ONU HAYATI BOYUNCA KENDINDEN EMIN KILARSIN. blog layouts

BIR INSANIN CAHIL OLDUGUNU BILMESI / ILME ATILMIS ILK ADIMDIR

Salı, Ocak 09, 2007

Televizyonun çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri


Saatlerce televizyon karşısında oturan, gazete ve kitap okumayan, kültürel anlamda yeterli eğitimi olmayan bir insanın, her türlü yanlış telkine ve yönlendirmeye müsait ve korunmasız olduğu açıktır. Bu durumu daha da tehlikeli bir duruma getiren ise, seyircilerin büyük bir çoğunluğunu çocukların oluşturmasıdır. Kültürel ve bedensel olarak eğitilebilecekleri en verimli dönemlerinde çocuklar, bazı yapımcıların ilk hedefi haline gelmiştir. Yapılan çok sayıdaki araştırma, televizyonun en büyük zararı çocuklara verdiğini ortaya koymaktadır. Günde 4-5 saat televizyon izleyen çocuklar, bir yandan yanlış, lüzumsuz ve tehlikeli fikirlerle doldurulmakta, diğer yandan da hiç görmemeleri gereken şiddet ve cinsellik görüntüleriyle -çoğu zaman anne ve babalarının bilgisi ve kontrolü dışında- karşı karşıya kalabilmektedirler.
Televizyonun etkileri ile ilgili olarak yapılan çalışmalar, özellikle televizyonda kullanılan şiddet öğeleri ve bu öğelerin çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri üzerinde yoğunlaşmıştır. 2000 yılında Amerikan Pediatri Akademisi (The American Academy of Pediatrics) tarafından yayınlanan rapora göre Televizyondaki şiddet sahneleri ile çocuklardaki agresif davranışlar arasında, akciğer kanseri ve pasif sigara içicileri arasında olduğundan daha yakın bir ilişki bulunmaktadır.3 Ayrıca çocukların beslenme alışkanlıklarının, uyku düzenlerinin ve sosyal davranışlarının bozulması gibi pek çok olumsuz sonuca neden olan televizyonun etkilerini inceleyen bilim adamları, özellikle çocuklar için hazırlanan programların yetişkin programlarından %10 daha fazla şiddet öğesi içerdiğini saptamıştır. Bu derece yoğun şiddet öğesi ile karşı karşıya kalan çocuklar zamanla televizyondaki şiddetten etkilenerek saldırgan davranışlar sergilemeye başlamaktadır.4 Son yıllarda dünya çapında yaşanan okul katliamları, öğrencilerin diğer öğrencilere ve öğretmenlerine saldırmaları hatta onları soğukkanlılıkla öldürebilmeleri bu etkilerin bir sonucudur.
Ayda

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home